Cardano ja Polkadot ovat Ethereumin suurimpia kilpailijoita

Ethereum on maailman toiseksi tunnetuin kryptovaluuttojen toimijoita. Se on kokonainen ekosysteemi, joka voi sisältää paljon mahdollisuuksia. Näihin mahdollisuuksiin ovat havahtuneet myös yritysmaailma ja nykyään Ethereumin haasteisiin pyrkii vastaamaan moni muukin kryptovaluutta. Merkittävimmät näistä ovat Cardano ja Polkadot.

Ethereum julkaistiin vuonna 2015 ja sen pääperustajiin kuuluu Vitalik Buterin. Hän on kanadalais-venäläinen kryptoasiantuntija, joka näki Bitcoinissa puutteita. Hän havaitsi, että Bitcoinissa ei ole ohjelmointikieltä, joka taipuisi sovelluksien kehittämiseen. Buterin kehitti Ethereumin tämän idean pohjalta.

Ethereum muutakin kuin virtuaalivaluutta

Nykyään Ethereum on maailman merkittävimmistä kryptovaluutan toimijoista. Se ei itsessään ole virtuaalivaluutta, vaan sen kryptovaluuttana toimii Ether. Ethereum on puolestaan kokonainen ekosysteemi, jossa voidaan luoda hajautettuja sovelluksia. Sen taipaleeseen on mahtunut sekä ylä- että alamäkiä ja siihen mielletään mahdollisuuksia mutta myös haasteita.

Suurimmat haasteet ovat hitaat transaktiot ja korkeat kaupankäyntikulut. Ethereum pyrkii vastaamaan haasteisiin päivittämällä alustaansa. Tätä päivitystä kutsutaan projektilla Ethereum 2.0 ja sen arvioidaan kestävän noin 2–3 vuotta.

Haasteet on huomattu kryptomarkkinoilla, jonne on ilmaantunut kilpailijoita. Ethereumin kilpailijoita ovat muun muassa Cardano ja Polkadot, joiden perustajajäsenet ovat aiemmin työskennelleet Ethereumin parissa.

Cardanon virtuaalivaluutta on ADA

Cardanoa pidetään kryptopiireissä yhtenä Ethereumin kovimpana haastajana. Se on hamunnut Ethereumin paikkaa jo useita vuosia. Sen on perustanut Charelus Hoskinson, joka on työskennellyt Ethereumin riveissä sen alkuaikoina. Hoskinson tiesi siis paljon Ethereumin ominaisuuksista, minkä pohjalta se pystyi luomaan oman projektinsa.

Cardano on kirinnyt kymmene suurimman kryptovaluutan listalle ja sijoittajatkin ovat kiinnostuneet siitä. Sitä pidetään niin sanottuna kolmannen sukupolven virtuaalivaluuttana ja sen verkossa ei nähtävästi ole Ethereumin haasteita.

Ethereum tunnetaan hajautetuista sovelluksistaan. Cardano ei ole ainakaan tällä hetkellä ulottautumassa niiden markkinoille. Cardanon projektia on rakennettu pitkään ja hartaasti. Se vaikuttaa teoriassa mainiolta projektilta, mutta kaikkia ideoita ei ole saatu vielä käytännön tasolle. Jos Cardano saavuttaa lopullisen päämääränsä, voi se olla oivallinen vaihtoehto uusille projekteille.

Polkadot kolmannen sukupolven alustakategorian virtuaalivaluutta

Polkadot on Cardanon ja Ethereumin tapaan markkina-arvoltaan suurimpien kryptovaluuttojen joukossa. Itseasiassa se on toiseksi suurimpia ekosysteemejä Ethereumin jälkeen, jos mittapuuna on sen markkina-arvo. Polkadotin on perustanut Gavin Wood, joka on Hoskinsonin tapaan ollut työstämässä Ethereumia alkuun. Näin ollen osaamisesta ei ole taatusti pulaa tässäkään tapauksessa.

Polkadot on kolmannen sukupolven alustakategorian virtuaalivaluutta. Polkadotin tavoitteena on, että jokainen sovellus saisi lohkoketjunsa, jos se rakennetaan Polkadotin päälle. Tälloin Polkadot voisi välttää lohkoketjun kapasiteettiongelmat, jotka liittyvät ainakin tällä hetkellä Ethereumin lohkoketjussa. Sijoittajat ovat olleet kiinnostuneet Polkadotin mahdollisuuksista paljon ja Polkadotin päälle luodut sovellukset ovat saaneet kiitettävästi huomiota niiden keskuudessa.

Polkadotin kohdalla kannattaa muistaa, että sen toimintaperiaate on merkittävästi erilainen verrattuna Ethereumiin. Se on erilainen, vaikka Polkadotin alusta on Ethereumin kaltainen. Tämä johtuu siitä, että Polkadot yrittää yhdistää eri lohkoketjut toisiinsa.

Polkadot voidaankin tulkita täydentävän Ethereumia, koska se on alkanut rakentaa siltaa oman lohkoketjunsa ja Etherumin lohkoketjun välille. Tällöin kryptomaailmassa aavistellaan, josko Polkadot voisi omalta osaltaan ratkaista Ethereumin kapasiteettiongelman.

Virtuaalivaluutta sisältää riskejä

Vaikka kryptovaluutoista kohistaan nykyään paljon, ovat ne saaneet myös paljon kritiikkiä ja huolenaiheita osakseen. Niitä arvostellaan muun muassa korkeista riskeistä, rikollisuudesta ja energiatehokkuudesta. Nämä ovat kaikki totta, vaikka niiden toimintaa pyritään ainakin osittain kehittämään.

Sijoittajankin tulee muistaa kryptovaluuttojen riskit, koska niiden kurssit voivat vaihdella jyrkästikin. Keulimaan ei kannata ryhtyä, eikä sijoittajan tule koskaan laittaa niihin enempää rahaa kuin mitä hänellä on varaa hävitä.

Uutiset