Miksi pasianssi kiinnostaa vuodesta toiseen?

Pelaaminen on suositumpaa kuin koskaan. Lähes kaikki suomalaiset ovat ainakin jossain vaiheessa elämää kokeilleet erilaisia pelejä joko kortti-, lauta- tai videopelien muodossa. Tietokoneiden ja viime vuosina myös älypuhelinten hurjan kehityksen ansiosta yhä suurempi osa pelaamisesta tapahtuu sähköisesti.

Digitalisaation, videopelien ja muiden teknologisten innovaatioiden ja kehityskulkujen rinnalla monet perinteiset pelaamisen muodot ovat kuitenkin pitäneet pintansa. Lautapelejä pelataan yhä innokkaasti, ja monet suosituista ja klassisista korttipeleistä, kuten pokeri ja pasianssi ovat siirtyneet sulavasti korttien paperipinnoilta tietokoneiden ruuduille. Internet ja digilaitteen mahdollistavat pelaamisen yksin tai yhdessä riippumatta siitä, missä päin maailmaa pelaajat sattuvat pelihetkellä sijaitsemaan. Erityisen suurta suosiota uudessa digitaalisessa muodossaan nauttii pasianssi. Mistä syystä juuri tämä peli on saavuttanut niin vakaan ja suositun aseman?

Pasianssin historia nykypäivään asti

Pasianssin suosio ei ole vain digitaalisen tietokoneajan ilmiö. Päin vastoin. Pasianssi on ollut suosittu korttipeli jo vuosisatojen ajan. Peli yleistyi Ranskassa 1800-luvulla, minkä vuoksi monet luulevat, että kyseessä on monien muiden korttipelien tapaan ranskalaisten keksimä peli. Todellisuudessa pasianssi on kuitenkin tätäkin vanhempi, joskin tarkkoja vuosilukuja ei ole tiedossa. Pasianssia pelattiin Saksassa ja Pohjoismaissa jo ennen sen rantautumista Ranskaan.

Monien muiden pelien tavoin pasianssi saavutti suurta ja kansainvälistä suosiota 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun aikana, kun se levisi ensin ympäri Pohjois-Amerikkaa ja sieltä maailman jokaiseen kolkkaan. Viimeinen menestysaskel pasianssille oli sen vakiintuminen lähes jokaisen tietokoneen varustukseen. Tietokoneella pelattu pasianssi päivitti pelin nykyaikaan, ja saavutti miljoonat uudet pelaajat. Internetin ansiosta pasianssin eri muodoista ja niiden säännöistä on helpompi oppia kuin koskaan, ja älypuhelimien mobiilisovellusten ansiosta pasianssi kulkee kaikkien taskuissa kaikkialla.

Pasianssin monet eri versiot

Yksi syy pasianssin suurelle suosiolle on sen monet eri muodot ja versiot. Vuosisatojen aikana klassikkopelistä on kehittynyt useita eri versioita, jotka eroavat toisistaan niin pelaamisen vaikeuden kuin sen keston mukaan. Niinpä kaikki korttipelien ystävät voivat löytää oman suosikkiversionsa pelistä, ja vaihdella versiosta toiseen kuin yksi versio on koluttu läpi.

Tunnetuin ja suosituin pasianssin muoto on nimeltään Klondike-pasianssi. Klondike on nimetty Kanadassa sijaitsevan Klondiken alueen mukaan, joka on tunnettu niin historian kuin populaarikulttuurin saroilla kultaryntäyksestä, joka tapahtui 1800-luvun viimeisinä vuosina ja jätti jälkensä historian kirjoihin. Kullan kaivaminen oli raskasta ja vaarallista työtä, ja palautuakseen työpäivien jälkeen kaivosmiehet rentoutuivat lätkiessään korttia. Pokerin ja muiden yhteisöllisten pelien lisäksi myös pasianssi oli suosittu peli, sillä sitä saattoi pelata myös yksin ja ilman pelitovereita.

Klondike-pasianssin suosio ei kuitenkaan perustu sen kiinnostavaan historiaan vaan sen sähköisiin versioihin. Tietokoneille valmiiksi asennetut pasianssit ovat käytännössä aina juuri Klondike-pasiansseja, minkä vuoksi monet uskovat, että kyseessä on pasianssin ainoa tai alkuperäinen muoto. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pasianssi on Klondikea vanhempi peli. Muita suosittuja ja yleisiä pasianssin versioita ovat esimerkiksi Spider-pasianssi, joka keksittiin 1900-luvun puolessa välissä.

Älypuhelimet ja mobiilisovellukset – Pasianssi takataskussa

Tulevaisuudessa pasianssin suosion voi uskoa vain kasvavan entisestään. Älypuhelimien ja tietokoneiden ollessa yhä useampien ja useampien ihmisten saatavilla ympäri maailmaa, myös pasianssin suosio kasvaa. Ihmiset tulevat aina haluamaan pelata korttipelejä, sillä ne ovat loistava keino viettää aikaa ja tappaa tylsyyttä.

Älypuhelimien pasianssisovellusten ansiosta pelaaminen on myös käytännöllisempää kuin koskaan ennen. Jos perinteisillä pelikorteilla pelaamalla pasianssi on vaatinut pelaajilta aikaa ja tilaa, niin puhelimella pelattavan pasianssin kanssa tilanne on toinen. Puhelin ei vie tilaa, eikä sillä pelaamiseen tarvita suurta pöytää. Niinpä pasianssin pelaaminen onnistuu vaikka junassa tai bussissa istuessa. Pasianssin ei ole koskaan ollut näin käytännöllistä.

Uutiset